Moda Tasarım Teknolojileri

Moda Tasarım Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle giyim üretim teknolojisi sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

20.10.2019 1142

Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi - Moda Tasarım Teknolojileri Alanı´nda

• Anadolu Meslek Programı öğrencilerine; KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ dalında öğretim yapılmaktadır.

KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ DALI

Kadın Giyim Modelisti

Kadın giyim modelisti; kadın giysilerine ait kalıp, kalıba uygun şablon, serileme ve pastal planı hazırlama, örnek dikiminin yapılmasını sağlama, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip meslek elemanıdır.

Kadın Giyim Modelistlerinin Görevleri

Kadın giyim modelistlerinin görevleri;

• İş planı yapmak,
  • Belirlenen modele ve ölçüye uygun kalıp hazırlamak,
  • Kalıpları serileştirmek,
  • Kalıpları şablonlamak,
  • Kalıp ve modele uygun malzeme tespiti yapmak,
  • Pastal resmi hazırlamak,
  • Numune dikimi yaptırmak,
  • Mesleki gelişime ilişkin etkinliklere katılmak şeklinde sıralanabilir.

Kadın Giyim Modelistlerinde Aranan Özellikler

Kadın giyim modelistlerinin;

• İş ahlakına sahip olması,
  • Görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi,
  • El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi,
  • Titiz olması,
  • Bedenen ve ruhen sağlıklı olması,
  • Göz ve ellerini uyumlu bir şekilde kullanabilmesi gerekmektedir.

Kadın Giyim Modelistliği Dalı Mezunlarının Eğitim ve Kariyer İmkanları

Kadın giyim modelistliğiyle ilgili lise düzeyinde mesleki eğitim Anadolu kız meslek, kız meslek, kız teknik, Anadolu teknik, ve meslek liselerinde verilmektedir. Ayrıca, 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında da mesleki eğitim verilmeye başlanmıştır.

Lise öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler meslek yüksek okullarının; tekstil, deri konfeksiyon, kostüm tasarımı bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

Bu alanda eğitim görmüş öğrenciler üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde; giyim endüstrisi öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

Ön lisans programlarını başarıyla bitirenler açılan Dikey Geçiş Sınavı´nda başarılı olurlarsa; giyim endüstri öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği, moda tasarım, moda tasarım öğretmenliği lisans programlarına geçebilirler.

Kadın Giyim Modelistlerinin Çalışma Ortamları ve Koşulları

Kadın giyim modelistleri, çalışmalarını kapalı mekanlarda yürütürler. Bu mesleği yapan bir kişi görevlerini yürütürken diğer çalışanlarla uyum içinde çalışmak durumundadır. İş, elde yahut makinelerle çalışmayı gerektirmektedir.

Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

Kadın Giyim Modelistliğiyle İlişkili Meslekler

Kadın giyim modelistliği; kostüm tasarımı, giyim endüstrisi öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği meslekleriyle ilişkilidir. Belirtilen mesleklerle ilgili eğitim alındığı takdirde bu mesleklere geçilebilir.

Adres:
KALE MAH. MEYDAN BAŞI CAD. MITHATPAŞA MESLEKI TEKNIK VE ANADOLU LISESI BLOK NO 11 İÇ KAPI NO 1 CİZRE / ŞIRNAK